Ο ψύκτης που πίνετε νερό είναι πραγματικά απολυμασμένος;

Δείτε το βίντεο:

 

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι καθαρισμού των ψυκτών όπως π.χ. χημικός καθαρισμός, οζονισμός, UV light, ατμός. Καμία από αυτές, όμως, δεν προσφέρει 100% απολύμανση, αφού χωρίς την ολική αντικατάσταση των μερών του ψύκτη που έρχονται σε επαφή με το νερό, παραμένουν σημεία στα οποία ευνοείται η ταχύτατη ανάπτυξη βακτηριδίων. Επιπλέον, στην περίπτωση ψυκτών που χρησιμοποιούν λάμπα UV ως αντιβακτηριδιακή προστασία, πολλές φορές η συγκεκριμένη λάμπα καίγεται με αποτέλεσμα ο ψύκτης να μην έχει καμία αντιβακτηριδιακή προστασία.

Στους ψύκτες εμφιαλωμένου νερού της Ebac, όλα τα μέρη του ψύκτη που έρχονται σε επαφή με το νερό (δοχείο αποθήκευσης νερού, σωληνάκια, βρύσες) αντικαθίστανται με καινούρια, τα οποία κατασκευάζονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Κάθε 4 μήνες, οι τεχνικοί της Rainbow Waters επισκέπτονται το χώρο στον οποίο βρίσκεται ο ψύκτης -και με τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής (στολές εργασίας, αποστειρωμένα ιατρικά γάντια, βιβλιάριο ασθενείας)- αντικαθιστούν όλα αυτά τα εσωτερικά μέρη. Μόνο έτσι είμαστε και είστε σίγουροι ότι ο ψύκτης έχει απολυμανθεί 100% κάθε φορά.

Η τακτική απολύμανση των ψυκτών νερού αποτελεί εθνική και ευρωπαϊκή απαίτηση. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΦΕΤ (βλ. Οδηγός Ορθής Υγιεινής Πρακτικής για εμφιαλωμένο νερό που προορίζεται για χρήση σε θερμοψύκτες), η εταιρία διανομής ψυκτών οφείλει να απολυμαίνει τον ψύκτη, καθώς η απουσία χλωρίου στο εμφιαλωμένο νερό το καθιστά ευάλωτο. Επίσης, κατά τη Watercoolers Europe (WE), το μοναδικό οργανισμό που νομοθετεί τη συγκεκριμένη βιομηχανία, όλοι οι ψύκτες εμφιαλωμένου νερού πρέπει να απολυμαίνονται κάθε 4 μήνες.