Facebook

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

“Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο”

 

Με το σύνθημα "Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο", ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22α Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Συχνά για το νερό χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «λευκός χρυσός» χάρις στη ζωτική του σημασία στην υγεία και στο περιβάλλον.  Αν και για εμάς θεωρείται αυτονόητη η πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουμε την αίσθηση της αφθονίας του, για εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετο και μάλιστα με την πάροδο του χρόνου τείνει να μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.

Η κρίση του πόσιμου νερού συνδέεται τόσο με τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητάς του, όσο και με την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Μία βασική αιτία της διαρκούς μείωσης των αποθεμάτων νερού είναι οι κλιματικές αλλαγές οι οποίες οφείλονται κυρίως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου: Η αύξηση των εκπομπών COστην ατμόσφαιρα οδηγεί σε συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας της γης η οποία με τη σειρά της αφενός αυξάνει δραματικά την ταχύτητα κατά την οποία λιώνουν οι πάγοι του πλανήτη και αφετέρου διαταράσσει τις διαδικασίες της υδατόπτωσης και εξάτμισης και κατά συνέπεια τα συστήματα των υδάτινων πόρων. Εκτός από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα αποθέματα ύδατος στον πλανήτη μειώνονται εντυπωσιακά εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το νερό κατασπαταλάται και υποβαθμίζεται έντονα από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα που ο πληθυσμός της γης έχει τετραπλασιαστεί.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ, της Unesco και άλλων ερευνητικών κέντρων, προκύπτουν τα εξής αποθαρρυντικά αποτελέσματα:

-       Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1/7 του συνολικού πληθυσμού) δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, μην μπορώντας να καλύψουν πρωταρχικές τους ανάγκες. Τα 232 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονται από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου.

-       Το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από ασθένειες που συνδέονται με το νερό ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με το νερό

-       18 χώρες της Αφρικής και της Ασίας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση αποθεμάτων σε νερό

-       400 εκατομμύρια παιδιά (σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου) στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν

-       2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής   

       2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής   

-       Το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση

-       Καθημερινά, γυναίκες σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίσουν νερό στις οικογένειές τους αφιερώνουν συνολικά 200.000.000 ώρες κουβαλώντας βαριά φορτία νερού. Μάλιστα, η δυσκολία εύρεσης μη μολυσμένου νερού αναγκάζει τα κορίτσια να εγκαταλείψουν πολύ νωρίς το σχολείο για να ασχοληθούν με αυτό. 

-       Το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξάνεται κατά 64m3 / έτος 

Παγκόσμια Ημέρα Νερού2

Το νερό στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Νερού3

 

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δε στερείται υδάτινων πόρων, ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά μελλοντικά προβλήματα είναι απαραίτητη η ορθολογική διαχείριση του νερού τόσο από το κράτος όσο και από κάθε πολίτη ξεχωριστά.

 

Στη χώρα μας, γίνεται σπατάλη νερού σε πολύ έντονο βαθμό κυρίως μέσα από τηγεωργία  και τη βιομηχανία, κι αυτό συμβαίνει παράλληλα με την μόλυνση των υδάτων που προκαλούν οι γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της γεωργίας δεσμεύει το 86% των αποθεμάτων νερού, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 24%. Το υπόλοιπο 14% προορίζεται για χρήση βιομηχανική, ενεργειακή και αστική. Όσον αφορά την αστική χρήση του νερού, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μία μεγάλη ποσότητα νερού (κυρίως στην πρωτεύουσα) χάνεται εξαιτίας της κακής συντήρησης των δικτύων νερού και των διαρροών που αυτό συνεπάγεται. 

 

Τέλος, στο πρόβλημα της κατασπατάλησης νερού στην Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας η βροχόπτωση και η ζήτηση νερού είναι αντιστρόφως ανάλογες, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Ας το προστατεύσουμε…

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, ας συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ανάγκη να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειές μας για την προστασία και την εξοικονόμηση του νερού τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Είναι απαραίτητο, οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μια πιο συνετή διαχείριση των υδάτινων πόρων και να εξορθολογήσουν τη χρήση του νερού ιδιαίτερα στη γεωργία (πχ μέσω της εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού και της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών).

Είναι όμως επίσης εξίσου σημαντικό ο καθένας μας ξεχωριστά να υιοθετήσουμεαπλές συνήθειες εξοικονόμησης του νερού στην καθημερινότητά μας (όπως να πλενόμαστε με χαμηλή ροή νερού και να φροντίζουμε για την άμεση αποκατάσταση τυχόν βλαβών στο καζανάκι και τη βρύση) ώστε να κάνουμε πράξη το σύνθημα της ημέρας «Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο».

Για τη RAINBOW WATERS®,  το νερό είναι ο λόγος ύπαρξης της.  Για το λόγο αυτό, ο σεβασμός προς τη φύση και το νερό αποτελεί βασική αρχή γύρω από την οποία στρέφεται η φιλοσοφία και όλες οι δραστηριότητές της.  Προκειμένου να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα το οποίο όπως είδαμε επηρεάζει άμεσα τις αποθήκες νερού της γης, έχει βελτιστοποιήσει το σύστημα διανομής της και έχει υιοθετήσει με μεγάλη επιτυχία σύστημα διαχείρισης επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών νερού καθώς και πρόγραμμα ανακύκλωσης των φιαλών. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω του αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών νερού που εφαρμόζει, η RAINBOW WATERS® μειώνει το υδατικό της αποτύπωμα κατά 53.000 m3/έτος (ποσότητα νερού ικανή να συντηρήσει 350 τετραμελείς οικογένειες για ένα έτος). Με την επαναχρησιμοποίηση φιαλών, εξοικονομείται μία τεράστια ποσότητα πλαστικού η οποία εάν παραγόταν θα επιβάρυνε το περιβάλλον και το νερό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι προκειμένου να παραχθεί μία πλαστική φιάλη νερού χρειάζεται τουλάχιστον η διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που περιέχεται μέσα στη φιάλη.

 

Πηγές:

www.waterday.org

www.worldwatercouncil.org

en.wikipedia.org

www.unwater.org

www.wateraid.org

www.timeanddate.com

www.un.org

www.unesco.org

www.sansimera.gr

www.econews.gr