Facebook

Η ημέρα της γης και εμείς

Η ημέρα της γης και εμείς

Όσο περισσότερο αγαπάμε και φροντίζουμε τον πλανήτη μας, τόσο θα μας το ανταποδίδει…

Η Ημέρα της Γης ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας στις 22 Απριλίου 1970. Πλέον έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια γιορτή για το περιβάλλον αλλά και ημέρα που μας θυμίζει ότι η Γη δίνει στον άνθρωπο ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσει και ότι ο άνθρωπος με τη σειρά του οφείλει να τη φροντίζει.

Τι μπορώ να κάνω εγώ για την Ημέρα της Γης;

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στον εορτασμό της Ημέρας της Γης είναι αμέτρητοι. Για παράδειγμα, μπορούμε να δηλώσουμε συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις της περιοχής μας ή και να πάρουμε πρωτοβουλία να διοργανώσουμε εμείς μία εθελοντική δράση. Μπορούμε ακόμα απλά να μοιραστούμε απόψεις με τους γύρω μας σχετικά με τους τρόπους της προστασίας του περιβάλλοντος.

Όμως δε χρειάζεται να περιμένουμε τις 22 Απριλίου για να αναλάβουμε δράση. Για ένα καλύτερο μέλλον, δείχνουμε το σεβασμό μας στο περιβάλλον όλο το χρόνο…

Η ημέρα της γης και εμείς

12 έξυπνοι τρόποι για να συμβάλλετε στην προστασία του πλανήτη:

  1. Μετακινηθείτε οικολογικά, χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατο. Εάν, ωστόσο, επιμένετε στο αυτοκίνητο φροντίστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε συντήρηση.
  2. Αγοράζετε όσο το δυνατόν περισσότερα επαναχρησιμοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα προϊόντα. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίρνετε μαζί σας στα ψώνια πάνινες τσάντες, γλιτώνοντας την σπατάλη μίας σημαντικής ποσότητας πλαστικού. Σημειώστε ότι το πλαστικό χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθεί.
  3. Μειώστε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Σβήνετε τα φώτα όταν δε τα χρειάζεστε και απενεργοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη μετά τη χρήση. Έτσι όχι μόνο θα εξοικονομείτε ενέργεια αλλά θα παρατείνετε και τη διάρκεια ζωής τους.
  4. Φυτέψτε τα δικά σας λαχανικά. Η καλλιέργεια και η κατανάλωση λαχανικών χωρίς φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες αφενός είναι ευεργετική για την υγεία μας και αφετέρου δεν επιβαρύνει με τοξικές ουσίες τη γη. Εάν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, προσπαθήστε τουλάχιστον να ενισχύετε τις αγορές βιολογικών προϊόντων, και μάλιστα τις τοπικές όπου καταναλώθηκε λιγότερη ενέργεια για τη μεταφορά των προϊόντων.
  5. Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
  6. Χρησιμοποιείστε χαρτί που δεν έχει υποστεί λεύκανση με χλώριο. Στη συνέχεια, ανακυκλώστε το.
  7. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως. Τοποθετήστε τα γραφεία ή τους πάγκους εργασίας σας κοντά στα παράθυρα, και προτιμήστε ανοιχτόχρωμους τοίχους στο εσωτερικό του σπιτιού.
  8. Ενισχύστε τη φυσική δροσιά του σπιτιού το καλοκαίρι αφήνοντας ανοιχτά τα παράθυρα το βράδυ. Αντί για κλιματιστικό μηχάνημα, προτιμήστε ανεμιστήρα οροφής.
  9. Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα και αν είναι δυνατό εγκαταστήστε ένα φωτοβολταΐκό σύστημα στο σπίτι σας. Έτσι, η ηλιακή ενέργεια θα μετατρέπεται απευθείας σε ηλεκτρική, χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον.
  10. Κάνετε συχνά απόψυξη στο ψυγείο σας και μην κρατάτε για μεγάλη διάρκεια ανοιχτές τις πόρτες του.
  11. Αντί για εντομοαπωθητικό, τοποθετήστε στο χώρο σας γλάστρες με φυτά που απωθούν τα έντομα πχ βασιλικό, μελισσόχορτο, χαμομήλι.
  12. Εξοικονομήστε νερό, υιοθετώντας απλές συνήθειες στην καθημερινότητά σας
  • Πλυθείτε ρυθμίζοντας τη βρύση σε χαμηλή ροή
  • Φροντίστε για την άμεση αποκατάσταση τυχόν βλαβών στα υδραυλικά
  • Ελέγξτε τυχόν διαρροές στις βρύσες ή το καζανάκι της τουαλέτας
  • Για το μπάνιο σας, προτιμήστε το ντους αντί για μια γεμάτη μπανιέρα με νερό Κλείνετε τη βρύση όταν δε χρειάζεστε νερό κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή το πλύσιμο των χεριών
  • Περιορίστε όσο είναι δυνατό τα άπλυτα πιάτα και ρούχα και βάζετε πλυντήριο μόνο όταν έχει συγκεντρωθεί η μέγιστη δυνατή ποσότητα
  • Ποτίζετε τον κήπο νωρίς το πρωί, καθώς τότε η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλότερες και άρα η απώλεια νερού λόγω της εξάτμισης μικρότερηΗ ημέρα της γης και εμείς1