Facebook

Νερό και παιδιά

Νερό και παιδιά

Νερό και Παιδιά

Γνωρίζετε πως τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αφυδατωθούν σε σχέση με τους ενήλικες; Ο παιδικός οργανισμός μπορεί να αποθηκεύσει μικρότερη ποσότητα υγρών και επιπλέον, ενώ οι ενήλικες έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό, τα παιδιά είναι εξαρτημένα από τις ποσότητες των υγρών που θα τους δώσουν οι γονείς τους. Επίσης, ένας σοβαρός λόγος είναι ότι τα παιδιά δεν είναι ακόμη σε θέση να αναγνωρίσουν τα πρώτα σημάδια της δίψας αλλά δυστυχώς νιώθουν πως έχουν ανάγκη από νερό και το ζητάνε μόνο όταν ο οργανισμός τους έχει ήδη αφυδατωθεί. Ο οργανισμός των παιδιών αποτελείται περίπου 60% από νερό, είναι σημαντικό λοιπόν, να φροντίζουμε για τη σωστή και υγιεινή ενυδάτωσή τους καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αφυδάτωση στο σχολείο

Είναι αρκετές οι ώρες που περνάνε τα παιδιά στο σχολείο και μάλιστα αυτές τις ώρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από νερό! Συμμετέχουν σε έντονες δραστηριότητες, τρέχουν και παίζουν με τους φίλους τους και επίσης, παρακολουθούν αρκετές ώρες μαθημάτων. Σχετική έρευνα όμως, αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση νερού από παιδιά όταν βρίσκονται στο χώρο του σχολείου, είναι  ανεπαρκής. Σε ποσοστό:

40% Απαγορεύεται το νερό στην τάξη

31% Περιορισμένη πρόσβαση σε νερό

29% Ελεύθερη πρόσβαση σε νερό – ενθαρρύνουν την ύπαρξη εμφιαλωμένου νερού στο θρανίο του μαθητή

Το σχολείο θα έπρεπε να προωθεί και να ενημερώνει για τη σωστή ενυδάτωση των μαθητών. Διότι, όπως αποδεικνύεται από μία άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και συμμετείχαν 59 παιδιά (7-9 ετών) η σωστή κατανάλωση νερού βοηθάει ιδιαίτερα τους μαθητές. Χαρίζει πνευματική διαύγεια και βελτιώνει τις επιδόσεις τους, ενισχύοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Πόσο νερό χρειάζονται τα παιδιά;

Η σωστή ποσότητα υγρών που χρειάζεται ένα παιδί εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες: η ηλικία, το φύλο, η θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και η σωματική άσκηση (λόγω μεγαλύτερης απώλειας υγρών) παίζουν σημαντικό ρόλο. Σαν γενική αρχή πρέπει να καταναλώνουν 6-8 ποτήρια υγρών ανά ημέρα. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται από τον European Food Standards Agency (EFSA) οι ποσότητες των υγρών που απαιτούνται ανά ημέρα να καταναλώνονται από παιδιά.

ΠΙΝΑΚΑΣ1.Οδηγός EFSA για την απαιτούμενη κατανάλωση υγρών για παιδιά

Νερό και παιδιά

*Πηγή:EFSA (2008)

Χρόνος για νερό - Υγιεινή & οικονομική λύση

Πάντα υπάρχει χρόνος για ένα ποτήρι νερό. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να φροντίζουμε ώστε το παιδί να έχει εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό όλη την ημέρα! Πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να καταναλώνουν νερό από τις πρώτες πρωινές ώρες, π.χ. πριν φύγουν για το σχολείο, αλλά και ολόκληρη την υπόλοιπη ημέρα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κι αν βρίσκονται. Στα διαλείμματα του σχολείου, στα γεύματά τους, όταν μελετούν για την επόμενη μέρα, όταν παίζουν και όταν αθλούνται. Ο πλέον υγιεινός, οικολογικός αλλά  και οικονομικός τρόπος για να έχουν τα παιδιά – αλλά και οι ενήλικες - πάντα μαζί τους καθαρό και υγιεινό νερό είναι να τα εφοδιάζουμε από το σπίτι με νερό σε επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο (π.χ. 0,5 λίτρων). Η Rainbow Waters® σας δίνει τη λύση, με το να γεμίζετε το επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο σας με νερό είτε από τον ψύκτη εμφιαλωμένου νερού είτε από το οικιακό φίλτρο νερού της βρύσης σας. Εδώ σημειώνουμε πως δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού μίας χρήσεως τύπου PΕΤ (ΠΕΤ), παρά μόνο για ανακύκλωση.  Έτσι, είστε σίγουροι πως το παιδί σας θα μπορεί να πίνει πάντα καθαρό νερό και θα παραμένει ενυδατωμένο.

Αναψυκτικά ή νερό;

Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό των παιδιών αλλά επιπλέον, πρέπει να προσλαμβάνουν για τη σωστή ανάπτυξή τους πρωτεΐνες, βιταμίνες & ιχνοστοιχεία. Το Natural Hydration Council (NHC) σε συνεργασία με το British Nutrition Foundation (BNF) δημιούργησαν το Παιδικό Ποτήρι Ενυδάτωσης, έναν οδηγό για την υγιεινή ενυδάτωση παιδιών ηλικίας 4–13 ετών, προς ενημέρωση των γονέων και των δασκάλων. Περιλαμβάνει συμβουλές στην κατανάλωση υγρών για παιδιά, ενώ λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αρνητική επίδραση ορισμένων αναψυκτικών που μπορούν να έχουν στην υγιεινή των δοντιών τους. Ροφήματα τα οποία περιέχουν ζάχαρη, συντηρητικά και έχουν όξινη σύσταση συνιστάται να αποφεύγονται διότι συνδέονται άμεσα με αύξηση βάρους και παχυσαρκία στους ανήλικους οργανισμούς ενώ, ακόμη μπορεί να δημιουργήσουν πλάκα και τερηδόνα στα δόντια. Αντιθέτως, προτείνουν άφοβα την καθημερινή και άφθονη κατανάλωση νερού διότι φροντίζει για τη σωστή ενυδάτωση των παιδιών χωρίς να παχαίνει (δεν περιέχει θερμίδες) και δεν βλάπτει τα δόντια. Συνιστάται επίσης, η συχνή κατανάλωση γάλατος και φυσικών χυμών που είναι πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οφείλουμε λοιπόν, να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ξεδιψάσουν με νερό πριν καταναλώσουν οποιοδήποτε αναψυκτικό ώστε να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την επιθυμία τους για νερό. Με αυτό τον τρόπο θα τα μάθουμε να αποκτούν καθημερινές υγιεινές συνήθειες, πολύτιμες για την ανάπτυξή τους καθώς το νερό, είναι το πιο φυσικό, υγιεινό αναψυκτικό των παιδιών!

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τις λύσεις που προτείνουμε σχετικά με ασφαλές και καθαρό νερό, ενημερωθείτε για τα οικιακά φίλτρα νερού 3Μ από τη Rainbow Waters®.

Πηγές:

«Children’s hydration glass», www.foodbev.com/water, issue73, 08/2012 (πρόσβαση στις 19/07/2012)

«Hydration at school», www.naturalhydrationcouncil.org.uk/Page/Hydrationatschool, 28/07/2010 (πρόσβαση στις 23/08/2012)

«Hydration for children–Back to school», Natural Hydration Council, www.naturalhydrationcouncil.org.uk, 25/08/2012 (πρόσβαση στις 23/08/2012)