Facebook

Ενυδάτωση για όλες τις ηλικίες

Ενυδάτωση για όλες τις ηλικίες

Μερικές κατηγορίες ηλικιών είναι αρκετά ευαίσθητες στα αποτελέσματα της αφυδάτωσης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τους. Σε αυτές τις κατηγορίες συναντάμε τα βρέφη, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.

ΒΡΕΦΗ

Το σώμα ενός παιδιού, όπως και το σώμα ενός ενήλικα, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Στο νεογέννητο, το ποσοστό του σώματος που αποτελείται από το νερό φτάνει περίπου το 75% και πέφτει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της ωρίμανσης. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, ειδικά κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή κατά την περίοδο κάποιας ασθένειας, λόγω της διάρροιας και του εμετού. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθότι ένα μωρό δεν μπορεί να επικοινωνήσει τις ανάγκες του.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Η κύηση συνοδεύεται από μια αύξηση σωματικού βάρους 10 έως 15kg. Μόνο στο 25% αυτού συμβάλλει το έμβρυο, στο 5% περίπου ο πλακούντας και σε ένα 6% το αμνιακό υγρό. Από το βάρος της μητέρας περίπου τα 2/3 είναι συνήθως νερό.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αφυδάτωσης ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αν ο εμετός ή η διάρροια είναι παρόντες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες ενυδάτωσης θα αλλάξουν, και η υγεία του παιδιού θα εξαρτάται από τη μητέρα. Σε αυτούς τους μήνες η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο δεδομένου ότι η επαρκής παροχή νερού είναι απαραίτητη για την ανανέωση του αμνιακού υγρού. Το νερό αντιπροσωπεύει το 94% του βάρους του μωρού κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι μητέρες είναι σημαντικό να πίνουν αρκετό νερό έτσι ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες του σώματός τους αλλά και οι ανάγκες του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μητέρες πρέπει να προσθέσουν 300ml νερού στην ημερήσια πρόσληψη των 2L που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό τους.

Τα μωρά που θηλάζουν λαμβάνουν κατά μέσο όρο την ημέρα περίπου 750ml γάλα από τον πρώτο  έως τον έκτο μήνα. Οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν σημαντική ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια της περιόδου του θηλασμού, για αυτό το λόγο θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη νερού. Μία ήπια αφυδάτωση δεν επηρεάζει τη διαδικασία του θηλασμού, αλλά μία μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση. Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει επίσης το αίσθημα της κόπωσης σε ένα πολύ αγχωτικό για τη μητέρα χρονικό διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)* κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να προσθέσουν 600 με 700ml νερού στην ημερήσια πρόσληψη των 2L νερού την ημέρα.

 

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς που θέλουν να παραμείνουν υγιείς όσο το δυνατόν περισσότερο. Με την πάροδο των χρόνων, το σώμα χάνει την ικανότητά του να ανιχνεύει τη δίψα και ως εκ τούτου να παραμένει επαρκώς ενυδατωμένο. Για αυτό το λόγο οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να προβλέπουν τις ανάγκες του σώματός τους και να μην περιμένουν μέχρι να διψάσουν για να πιουν νερό. Για την πρόληψη της αφυδάτωσης το καλύτερο είναι να πίνουν νερό σε τακτική βάση. Στην ιδανική περίπτωση, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποκτήσουν τη συνήθεια να καταναλώνουν ένα ή δύο ποτήρια νερό μαζί με κάθε γεύμα.

Οι άνθρωποι συνήθως πίνουν νερό μόνο όταν διψούν, όμως από την ηλικία των 60 ετών και πάνω, αν  πιουν νερό μόνο όταν είναι διψασμένοι, δεν μπορούν να πάρουν την ημερήσια ποσότητα που χρειάζονται. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης με απειλητικές για τη ζωή τους συνέπειες. Άτομα ηλικίας μεταξύ 85 έως 99 ετών έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν για αφυδάτωση από ό, τι τα άτομα ηλικίας από 65 έως 69 ετών.

  

Tips ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ!

5 έξυπνοι τρόποι για να αποφύγετε την αφυδάτωση των παιδιών σας

Νικητής είναι η γεύση

Τα αφεψήματα που προορίζονται για αθλητές βοηθούν το παιδί σας να πάρει τις επαρκείς ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά προτιμούν τα συγκεκριμένα αφεψήματα γιατί πίνουν μέχρι και το 90% εξ’ αυτών όταν τους προσφέρονται. Τα αθλητικά αφεψήματα αντικαθιστούν τους ηλεκτρολύτες που χάνονται από το σώμα από τον ιδρώτα όμως πρέπει να περιορίζονται σε χρήση κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων καθώς διατηρούν περιεκτικότητα υψηλή σε υδατάνθρακες και θερμίδες.

Μία "παγωμένη" ιδέα

Τα παιδιά εμπλέκονται με τις δραστηριότητές τους και αποσπώνται εύκολα από τα παιχνίδια, έτσι οι πιθανότητες να αναπαυτούν για μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ λίγες. Εάν λοιπόν δυσκολεύεστε να πείσετε το παιδί σας να κάνει διάλειμμα από το παιχνίδι για να πιει νερό τότε δεν έχετε παρά να του προσφέρετε μία παγωμένη γρανίτα. Αυτά τα κεράσματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα νερού και οι ζουμερές γεύσεις τους τα καθιστούν πολύ ελκυστικά για τα παιδιά.

Γλυκές επιλογές

Τα φρούτα μπορούν να γίνουν θρεπτικά σνακ, καθότι είναι εξαιρετικές πηγές νερού. Μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας φρούτα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού αλλά και να τους τα αποθηκεύετε στο ψυγείο για να τα απολαύσουν μετά το παιχνίδι. Ο χυμός φρούτων έχει υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης, για αυτό το λόγο δεν είναι η καλύτερη επιλογή αφεψήματος για ενυδάτωση κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

Τρώτε τα λαχανικά σας

Πάντα να προγραμματίζετε στην καθημερινότητά σας να καταναλώνετε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, έτσι ώστε να βοηθήσετε την οικογένειά σας να μείνει καλά ενυδατωμένη. Τα  φρούτα, οι χυμοί φρούτων και αρκετά λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές ενυδάτωσης. Επίσης η σούπα, ειδικά όταν γίνεται με λαχανικά, είναι ιδανικός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι σε περιόδους δίαιτας.

Σκεφτείτε με στρατηγική

Καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά, δε θα είστε σε θέση να ακολουθήσετε τα παιδιά σας παντού έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι καταναλώνουν τα υγρά που χρειάζονται. Μπορείτε όμως να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τη σημασία της ενυδάτωσης για να έχουν μία καλή υγεία. Μάθετέ τους τη συνήθεια των συχνών διαλειμμάτων για να πίνουν νερό. Βοηθήστε αυτή την καλή συνήθεια μαζί με μία ωραία συσκευασία, δηλαδή με καλές πηγές ενυδάτωσης μέσα στα ταπεράκια ή τα σακίδια τους.

Διαβάστε περισσότερα για το δικό μας νερό, το νερο διώνη.

*Ομάδα της EFSA για τα Διαιτητικά Προϊόντα, τη Διατροφή και τις Αλλεργίες (NDA), Επιστημονική Γνώμη σχετικά με τις Διαιτητικές τιμές αναφοράς για το νερό. Εφημερίδα EFSA 2010; 8 (3): 1459. [48 pp.]. doi: 10.2903 / j.efsa.2010.1459.

Διαθέσιμο online: www.efsa.europa.eu