Facebook

Μήπως το καθημερινό ντους…σας αρρωσταίνει;

Μήπως το καθημερινό ντους…σας αρρωσταίνει;

«Τονωτικό Ντους», «Αναζωογονητικό Αφρόλουτρο»:

Συνώνυμα της υγείας, της ευεξίας, της καθαριότητας, της ομορφιάς…

Ή μήπως όχι;

 

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό όλων των παραπάνω. Όμως η ποιότητά του είναι εκείνη που καθορίζει αν η επαφή μας μαζί του θα είναι ευεργετική ή επιβλαβής για την υγεία μας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα του νερού της βρύσης είναι το χλώριο που περιέχει. Το χλώριο προστίθεται στο νερό της βρύσης για την εξουδετέρωση παθογόνων μικροβίων αλλά πολύ συχνά δημιουργεί χημικές ενώσεις (παράγωγα του χλωρίου) που βλάπτουν την υγεία. Οι ουσίες αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του ήπατος, των νεφρών και συχνότερα της ουροδόχου κύστης όταν καταναλώνονται, έρχονται σε επαφή με το δέρμα ή εισπνέονται.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ντους ή το μπάνιο με νερό που περιέχει χλώριο είναι πιο επικίνδυνο από το να πίνουμε νερό με χλώριο. Συγκεκριμένα, τα 2/3 της επιβλαβούς έκθεσής μας στο χλώριο προέρχονται από την απορρόφησή του μέσω του δέρματός μας και από την εισπνοή του κατά τη διάρκεια του ντους παρά από την πόση. Αυτό ισχύει γιατί με τους τρόπους αυτούς, το χλώριο εισέρχεται απευθείας στο αίμα μας: Ένα ζεστό ντους ανοίγει τους πόρους του δέρματός μας και επιτρέπει την ταχύτατη απορρόφηση του χλωρίου και των παραγώγων του. Παράλληλα, ο ατμός που εισπνέουμε κατά το ντους περιέχει 50 φορές περισσότερα χημικά από ό,τι το νερό της βρύσης καθώς το χλώριο και άλλοι ρυπαντές εξατμίζονται πολύ πιο γρήγορα και σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το νερό.  Με την εισπνοή, παράγωγα του χλωρίου εισέρχονται απευθείας στο κυκλοφορικό μας σύστημα.  Σύμφωνα με μελέτες, ένα δεκάλεπτο ντους με νερό που περιέχει παράγωγα χλωρίου επιβαρύνει το ίδιο ή περισσότερο τον οργανισμό μας σε σχέση με την πόση 2 λίτρων νερού που περιέχουν παράγωγα χλωρίου.

Το ντους με χλωριωμένο νερό ενεργεί επίσης αρνητικά στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών μας γιατί τους στερεί την υγρασία και την ελαστικότητα. Το χλώριο στο νερό του ντους αφαιρεί τις πρωτεΐνες από το δέρμα και τα μαλλιά, προκαλώντας ερεθισμούς, ξηρότητα, πιτυρίδα, εύθραυστα μαλλιά, κνησμό. Όποιος έχει κολυμπήσει σε πισίνα με χλώριο σίγουρα έχει νιώσει τις συνέπειες του στο δέρμα και τα μαλλιά. Το εντυπωσιακό είναι ότι συχνά βρίσκονται υψηλότερα επίπεδα χλωρίου στο νερό της βρύσης μας από ό, τι στις πισίνες κολύμβησης.

Η λύση για να είναι το ντους μας μια πραγματικά υγιεινή συνήθεια είναι η τοποθέτηση ειδικού φίλτρου για το ντους. Η χρήση του είναι απαραίτητη για όλους και πολύ περισσότερο για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, αλλεργίες (δερματικές, αναπνευστικές), παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους.

Μάθετε για το Φίλτρο ντους KDF μόνο από τη Rainbow Waters:

  • Αδρανοποιεί το χλώριο κατά 99%
  • Αφαιρεί τυχόν βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, υδράργυρο, σίδηρο, χρώμιο)
  • Αφαιρεί τυχόν οργανικές ενώσεις όπως τριαλογομεθάνια (π.χ. χλωροφόρμιο, βενζόλιο)
  • Περιορίζει την ανάπτυξη μυκήτων & άλγης
  • Μαλακώνει το νερό 
  • Προστατεύει από δερματικούς ερεθισμούς εξαιτίας του χλωρίου
  • Bοηθά στη μη ανάπτυξη βακτηρίων
  • Εφαρμόζεται πολύ εύκολα στο ντους

Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως το καθημερινό ντους…σας αρρωσταίνει;

Πηγές:

http://chriskresser.com/

http://www.globalhealingcenter.com/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16556748

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1694065/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2287785