Συνήθως, όταν επιλέγουμε να βάλουμε ψύκτη εμφιαλωμένου νερού, εστιάζουμε στο να είναι ποιοτικό το νερό της φιάλης. Είναι όμως αυτό αρκετό για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του νερού που πέφτει στο ποτήρι μας; 

Καθώς το νερό περνά από τον ψύκτη για να φτάσει στο ποτήρι, η ποιότητά του αλλοιώνεται αν αυτός δεν είναι υγειονομικά καθαρός: Το νερό (και πόσο μάλλον το εμφιαλωμένο που δεν περιέχει χλώριο) είναι ζωντανός οργανισμός, πλούσιος σε ιχνοστοιχεία, χλωρίδα και πανίδα, στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό μας.

Στοιχεία όμως που όταν έρθουν σε επαφή με τον αέρα (καθώς γεμίσουμε το ποτήρι, αέρας με τη μορφή των φυσαλίδων εισέρχεται στη φιάλη), αναπόφευκτα επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο εσωτερικό του ψύκτη, από όπου περνάει το νερό (σωληνάκια, δοχείο ψύξης, ταχυβραστήρα, βρύσες).

Επομένως, αν ο ψύκτης δεν απολυμαίνεται σωστά και τακτικά, τα βακτήρια παραμένουν, πολλαπλασιάζονται και καταλήγουν στο ποτήρι. Κατ’ επέκταση το νερό που θα πιούμε δε θα είναι καθαρό, ασχέτως εάν το νερό στη φιάλη είναι άριστης ποιότητας. 
Για αυτό το λόγο, είναι απαίτηση του ΕΦΕΤ και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η τετράμηνη απολύμανση του ψύκτη: α) ακριβώς πριν από την πρώτη του χρήση στο χώρο του καταναλωτή (για να εξαλειφθεί οποιαδήποτε πιθανή επιμόλυνση κατά την αποθήκευση και μεταφορά του), και β) αυστηρά κάθε 4 μήνες.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγξουμε αν η εταιρία που μας προμηθεύει ψύκτες, εφαρμόζει απολύμανση βάσει των παραπάνω απαιτήσεων, καθώς ελάχιστες εταιρίες το ακολουθούν. 


H RAINBOW WATERS τηρεί απόλυτα τις οδηγίες του ΕΦΕΤ και της ΕΕ και μάλιστα πάει ένα βήμα παραπέρα αντικαθιστώντας πλήρως όλα τα εσωτερικά μέρη του ψύκτη που έρχονται σε επαφή με το νερό με καινούργια, απολυμασμένα.    

Ο τρόπος αυτός είναι πολύ σημαντικός, γιατί είναι ο μόνος που εξασφαλίζει 100% απολύμανση (αφενός επειδή δεν αφήνει ίχνος βακτηρίων, αφετέρου γιατί εκμηδενίζει την πιθανότητα επιμόλυνσης από τον ανθρώπινο παράγοντα). 

Τρόποι καθαρισμού του ψύκτη όπως όζον, ακτινοβολία UV, ατμός, σκιώδη χημικά, σφουγγαράκια οι οποίοι συχνά μάλιστα αποκαλούνται «τρόποι απολύμανσης» ενώ δεν είναι, δεν αναγνωρίζονται από καμία νομοθεσία ή κατασκευαστή ψυκτών. Με όλες αυτές τις μεθόδους, σε διάφορα σημεία του ψύκτη, παραμένουν βακτήρια τα οποία εξαπλώνονται με γρήγορους ρυθμούς και επιμολύνουν το νερό του ψύκτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχουν και αρνητικά αποτελέσματα.