Facebook

Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας. Να περιορίσουμε τη χρήση του;

Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας. Να περιορίσουμε τη χρήση του;

Το πλαστικό είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο πληκτρολόγιο, το ποντίκι, το τιμόνι του αυτοκινήτου, τη θήκη του κινητού, την οδοντόβουρτσά μας. Μας ακολουθεί παντού σε όλες μας τις δραστηριότητες. 

Έχετε αναρωτηθεί πού πηγαίνει όλο αυτό το πλαστικό όταν δεν το χρειαζόμαστε πια; Μια ποσότητα πλαστικού ανακυκλώνεται, άλλη ποσότητα καταλήγει στις χωματερές και πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε καταλήγει να ρυπαίνει το περιβάλλον και κυρίως τη θάλασσα.  Τα πλαστικά σκουπίδια, εξαιτίας των υποθαλάσσιων ρευμάτων, έχουν πλέον κατακλύσει τους ωκεανούς της Γης. 


Γνωρίζατε ότι…;

-    Την τελευταία δεκαετία έχουμε παράξει περισσότερο πλαστικό από ό,τι σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα
-     Το 50% του πλαστικού που περνά από τα χέρια μας, το χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά και στη συνέχεια το πετάμε
-    Η ποσότητα του πλαστικού που πετιέται στα σκουπίδια κάθε χρόνο μπορεί να καλύψει 4 φορές το εμβαδόν της γης
-    Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται παγκοσμίως περίπου 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε λεπτό.
-    Τα πλαστικά αντικείμενα που πετιούνται στη θάλασσα,  διασπώνται σε πολύ μικρά κομμάτια ώστε ρινίσματα από  ένα πλαστικό μπουκάλι ενός λίτρου μπορούν να  «ταξιδέψουν» σε όλες τις παραλίες του κόσμου
-    Σχεδόν κάθε κομμάτι πλαστικού που έχει παραχθεί ποτέ εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποια μορφή 
-    Το 46% του πλαστικού που εντοπίζεται στους ωκεανούς επιπλέει, και συνεχίζει να επιπλέει για χρόνια πριν τελικά καταλήξει στο βυθό της θάλασσας. Επίσης, το 90% των σκουπιδιών που επιπλέουν στη θάλασσα είναι πλαστικά, με 46.000 κομμάτια πλαστικό να επιπλέουν σε κάθε τετραγωνικό μίλι
-    Ένα εκατομμύριο θαλάσσια πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά σκουπίδια. Κομμάτια πλαστικού βρέθηκαν στο στομάχι του 80% των θαλάσσιων πτηνών σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010, με τις εκτιμήσεις να εκτοξεύουν το ποσοστό σε 99% έως το 2050. Τα πουλιά καταπίνουν μικρά κομμάτια πλαστικού γιατί τα θεωρούν τροφή, και συχνά, τα κομμάτια αυτά είτε φράζουν τον πεπτικό σωλήνα προκαλώντας ασφυξία, είτε παραμένουν στο στομάχι και επειδή δημιουργούν ένα ψευδές αίσθημα πληρότητας, τα καταδικάζουν σε ασιτία μέχρι θανάτου. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί μέχρι και 200 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι ενός πτηνού. Εκτός από τα πτηνά, τα πλαστικά απειλούν και τα θαλάσσια θηλαστικά τα οποία με παρόμοιο τρόπο καταλήγουν σε θάνατο. 

Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας. Να περιορίσουμε τη χρήση του;1Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας. Να περιορίσουμε τη χρήση του;2

 


Είναι δυνατόν να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικό;

Όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε στον περιορισμό της χρήσης πλαστικού και στη μείωση των επιπτώσεων του πλαστικού στη θάλασσα. 

Πώς;

Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας. Να περιορίσουμε τη χρήση του;3

1. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης (πχ πλαστικά μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, σακούλες) και χρησιμοποιούμε αντικείμενα που επαναχρησιμοποιούνται πχ τάπερ για τα τρόφιμα αντί πλαστικά σακουλάκια ή θερμός αντί πλαστικά δοχεία μιας χρήσης για τα ροφήματά μας.
2. Επαναχρησιμοποιούμε το πλαστικό, μετατρέποντας ένα προϊόν σε κάτι άλλο πχ ένα πλαστικό δοχείο τροφίμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος.
3. Προτιμάμε προϊόντα που είναι σε χάρτινη ή γυάλινη συσκευασία αντί πλαστική (πχ απορρυπαντικά).
4. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε συσκευασμένα προϊόντα και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε δικά μας δοχεία κατά την αγορά χύμα προϊόντων (πχ ξηρών καρπών, δημητριακών).
5. Αντικαθιστούμε το πλαστικό με άλλες πρώτες ύλες στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα χρησιμοποιούμε πάνινες τσάντες για τα ψώνια μας αντί νάιλον σακούλες.
6. Για να αποθηκεύσουμε ένα φαγώσιμο, τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από αυτό, αντί να το τυλίγουμε με πλαστικό. Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας. Να περιορίσουμε τη χρήση του;4
7. Κομποστοποιούμε τα οργανικά μας απορρίμματα ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες σακούλες σκουπιδιών.
8. Κατά την αγορά προϊόντων, επιλέγουμε εταιρίες που επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και αποδεδειγμένα αντιλαμβάνονται την έννοια της ανακύκλωσης.
9. Κάνουμε ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και γενικώς του πλαστικού.
10. Συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των ακτών.
11. Συζητάμε με την οικογένεια και τους φίλους μας για τη σημασία της μείωσης του πλαστικού στο περιβάλλον και τις ζωές

Η Rainbow Waters και η διαχείριση πλαστικού

Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας. Να περιορίσουμε τη χρήση του;5

Η Rainbow Waters έχει εστιάσει στην προσεκτική διαχείριση της συσκευασίας του εμφιαλωμένου νερού ώστε να παρέχει την υψηλότερη ποιότητα, με ασφαλείς για την υγεία και συγχρόνως φιλικές στο περιβάλλον φιάλες νερού.
Οι φιάλες νερού που χρησιμοποιεί είναι επαναχρησιμοποιούμενες. Έτσι, με τη συνεργασία των πελατών της, συντελεί στη μείωση των αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων καθώς και στη διατήρηση χαμηλού κόστους του προϊόντος.
Οι επιστρεφόμενες φιάλες των 18,9 λίτρων καθαρίζονται, αποστειρώνονται και επαναγεμίζονται. Στο τέλος του κύκλου ζωής τους ανακυκλώνονται. Το ανακυκλωμένο πλαστικό χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παιχνιδιών, εργαλείων, και άλλων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της Rainbow Waters σε σχέση με το περιβάλλον… 

Πηγές: 
coastalcare.org
ecowatch.com
thegreendivas.com
www3.imperial.ac.uk
europarl.gr