Facebook

Νερό και αφυδάτωση

Νερό και αφυδάτωση

Αφυδάτωση είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σώμα μας από την έλλειψη νερού. Η απώλεια περισσότερου από το 3% του νερού του σώματός μας οδηγεί σε αφυδάτωση, ενώ η απώλεια του 20% μπορεί και να είναι μοιραία. 

Στην ήπια μορφή, το σώμα μας δίνει σημάδια ότι πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε νερό με τη δίψα. Εάν η ήπια αυτή κατάσταση δεν διορθωθεί, τότε ξηραίνεται το στόμα, κοκκινίζει το δέρμα και εμφανίζεται έντονη κούραση. 

Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης, πέφτει επικίνδυνα η πίεση του αίματος, δεν κυκλοφορεί αρκετό αίμα στα όργανα του σώματος, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο!


Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση είναι οι ακόλουθοι:
 

  • Ο καιρός Όσο πιο ζεστός και υγρός είναι ο καιρός, τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος για αφυδάτωση. Σε τέτοιες καιρικές συνθήκες πρέπει να αποφεύγουμε τη γυμναστική και πρέπει να πίνουμε πολύ νερό!
  • Η ηλικία Όσο πιο μεγάλη ηλικία έχει ένα άτομο, τόσο πιο δύσκολα ο οργανισμός του διατηρεί την κανονική ποσότητα νερού που χρειάζεται. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι χάνουν περισσότερο νερό από τα ούρα και παράλληλα δεν νιώθουν τόσο έντονα τη δίψα έτσι ώστε να πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό καθημερινά και μάλιστα πριν διψάσουν.
  • Τα φάρμακα Υπάρχουν κάποια φάρμακα που προκαλούν απώλεια νερού.