Facebook

Προετοιμασία για το τέλειο τσάι!

Προετοιμασία για το τέλειο τσάι!

Το τσάι είναι ένα από τα αγαπημένα μας αφεψήματα. Μόλις αρχίσουν τα πρώτα κρύα του χειμώνα σε όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε ένα ζεστό τσάι, στο σπίτι δίπλα στο τζάκι, στο χώρο της δουλειάς ή μαζί με παρέα. Πως όμως ετοιμάζεται σωστά ένα φλιτζάνι τσάι; πόση ώρα πρέπει να το βράσουμε; ποια είναι η σωστή θερμοκρασία; πολλές φορές επαναπαυόμαστε και χρησιμοποιούμε την ίδια "συνταγή" για όλα τα είδη τσαγιού. Μήπως όμως κάθε ποικιλία χρειάζεται και διαφορετική προετοιμασία;

  • Μην βράζετε το τσάι για λιγότερο από 3 λεπτά

Αρχικά προσθέστε άφθονο νερό στο βραστήρα που θα χρησιμοποιήσετε. Όσο πιο αυθεντική  γεύση έχει το νερό τόσο καλύτερη γεύση θα έχει και το τσάι. Το καταλληλότερο νερό για τσάι είναι το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο καθώς δεν περιέχει χλώριο ή άλλα μικροσωματίδια που θα καταστρέψουν τη γεύση του τσαγιού.

Το τσάι για να αποδώσει σωστή γεύση και να απελευθερώσει τα αρώματά του χρειάζεται τουλάχιστον τρία λεπτά βράσιμο, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί απαράβατο κανόνα για όλους τους τύπους τσαγιού. Καθώς το βράζετε, δεν χρειάζεται να το πιέζετε, ανακατεύετε ή να το βγάζετε και να το ξαναβουτάτε στο νερό καθώς κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να βελτιώσει τη γεύση του τσαγιού. Ο ιδανικός χρόνος βέβαια που χρειάζεται το τσάι για να βράσει εξαρτάται από την ποικιλία. 


  • Προθερμάνετε τη κούπα που θα πιείτε το τσάι

    Προετοιμασία για το τέλειο τσάι!1

    Αυτό βοηθά στο να διατηρήσει το τσάι τη σωστή θερμοκρασία μόλις γεμίσετε τη κούπα. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να γεμίσετε με ζεστό νερό τη κούπα και να τη σκεπάσετε για λίγα λεπτά έως ότου ετοιμαστεί το τσάι.

    Επίσης, πολλοί άνθρωποι τείνουν να αφήνουν το σακουλάκι μέσα στη κούπα του τσαγιού. Ίσως γιατί θεωρούν χάσιμο χρόνου να το πετάξουν τη στιγμή που το πίνουν ή ίσως γιατί το χρησιμοποιούν για να παίζουν πιέζοντάς το την ώρα που πίνουν το τσάι. Όταν πίνοντας το τσάι ερχόμαστε σε επαφή με το σακουλάκι επηρεάζεται η αίσθηση που μας αφήνει με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται στο τσάι η αυθεντική γεύση που πρέπει να έχει

  •  Μην προσθέτετε πρώτα το γάλα
    Προετοιμασία για το τέλειο τσάι!2

    Εάν είστε από αυτούς που προτιμούν να πίνουν το τσάι τους μαζί με γάλα τότε μην γεμίζετε τη κούπα σας πρώτα με αυτό. Προσθέστε πρώτα το τσάι και αφήστε το γάλα για το τέλος καθώς μόνο έτσι το τσάι θα διατηρήσει το χρώμα του. Επίσης είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φρέσκο γάλα και όχι αυτό που χρησιμοποιείτε για τον καφέ σας. Ο λόγος είναι ότι πάντα το φρέσκο είναι το καλύτερο!

     

    Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το φιλτραρισμένο νερό ώστε να πίνετε αυθεντικό τσάι δείτε τα φίλτρα νερού της εταιρείας μας.

     Καλή Απόλαυση!

Οδηγίες προετοιμασίας για το τσάι

 

 Τύπος τσάι

 Θερμοκρασία(oC) 

 Κουταλιές (ζεστό) 

 Κουταλιές (κρύο) 

Λεπτά βρασμού 

 Τσάι από άνθη φυτών

82

1

2

3-4

 Λευκό Τσάι

80

1-2

2-4

4-5

 Λευκό Τσάι με γεύση

80

1,5-2

3-4

2

 Πράσινο Τσάι

80

1-1,5

2-3

45sec-1

 Πράσινο Τσάι με γεύση

80

1-1,5

2-3

2

 Τσάι oolong

90

1-1,5

2-3

3

 Μαύρο τσάι

90-96

1-1,5

2-3

2-3

 Τσάι mate

98

1,5-2

3-4

5-6 ζεστό

8-15 κρύο

 Τσάι Rooibos

98

1,5-2

3-4

5-6 ζεστό

8-15 κρύο

 Τσάι του βουνού

98

1,5-2

3-4

5-6 ζεστό

8-15 κρύο

 

*Αν επιθυμείτε πιο δυνατή γεύση, προσθέστε περισσότερο τσάι και μην αυξάνετε τον χρόνο που το βράζετε μαζί με το νερό. Ο λόγος είναι ότι το τσάι θα έχει πιο πικρή γεύση αν βραστεί για περισσότερο απ' τον προτεινόμενο χρόνο.